De Gazette

Dag van De Refuge, met groet van Valentijn

14/02/2014

De wereld in ’t klein

Wat daar op 14 februari in De Refuge allemaal gebeurde, geen mens die het kon bijbenen, geen mens die het allemaal kan navertellen. Op de directeur na misschien, want die holde gezwind van de ene plek naar de andere, overal een goeiendag en een kwinkslag, hier en daar een handje toesteken, dan iets gaan bespreken met het personeel, waar nodig iets corrigeren of bijsturen, tussendoor wat gaan regelen in het dagverzorgingscentrum in de Maagdestraat, enzovoort – de man verliest daar de jongste tijd redelijk wat kilo’s maar nooit zijn goed humeur.

Toeval of niet, maar vzw De Refuge is opgericht op 14 februari 1983, Valentijnsdag, dag van de verliefden. Maar verliefd of niet verliefd, iedereen was ook nu, 31 jaar later, op Valentijnsdag welkom op de Dag van de Refuge. Ingeluid met een riant ontbijt in de fraaie restaurantzaal naast het Grand Café, een ontbijt om U tegen te zeggen, wat we dan ook uitgebreid hebben gedaan – en velen met ons. Ter ere van Valentijn breidde Jan daar enkele uren later in de kapel nog een muzikale verpozing aan vast, zeer tot nut en vermaak van de belangstellenden. En wat daar elders in het gebouw die dag verder nog ter ere van de heilige Valentijn gebeurde, dat zijn onze zaken niet, al schijnt het wel vast te staan dat er op liefde geen leeftijd staat.

Wat me echter die dag nog het meest opviel, is dat er zoveel gebeurde, en vooral: zoveel tegelijk. De Dag van de Refuge ontrolde zich als een film van de wereld in ’t klein.

Bijvoorbeeld: terwijl groepjes personeelsleden in het wit, grijs of rood van hun nieuwe werktenue nog aan het ontbijten waren, observeerden in een kijkstage elders in het gebouw drie studentes geneeskunde de verzorging en verpleging, schoven een twintigtal bewoners aan in een eucharistieviering in de kapel, zat even verderop al wie dat wilde te zweten op de hometrainers en volgens de instructies van de Beweegstudio van vzw Partena, hield een lieve dame met dweil en zeemlap de toiletruimtes zo keurig als in een viersterrenhotel, kwam Paul De  Broe van de Raad van Bestuur in een wat verloren hoek aan de voordeur van De Refuge met warme woorden een fotogenieke keramieken beeldengroep van Achiel Pauwels onthullen, verliet de baas van administratie en financiën even zijn bureau om voor huisfotograaf te spelen, kwam de kwieke 92-jarige Angèle vertellen dat ze met goed resultaat de fitheidsproeven van de Beweegstudio had doorstaan en nu te voet van de Coupure weer naar haar woning in de Savaanstraat vertrok, zat ik met een half oor te luisteren naar duizendpoot Michel Bracke en zijn moppen in onvervalst Gents – en ondertussen?

Ondertussen bleven alle diensten draaien van de balie tot de keuken en van de sociale dienst tot de boekhouding, werden oude mensen door jonge mensen naar en van het toilet geholpen, zochten dementerende mensen naar de laatste flarden in de souvenirs van hun bestaan, brachten de jongens van het magazijn de pampers naar boven en het wasgoed naar beneden, parkeerde de directeur bij gebrek aan plaats zijn auto pontificaal op de binnenkoer, kreeg een oude man in de gang een lachbui zonder precies te weten waarom, hielp een verzorgster een bejaarde vrouw stapje voor stapje naar de lift – het was feest en de wereld draaide door. (LdK)


Hieronder een dozijn beelden uit de Dag van de Refuge. Klik op de foto's om ze te vergroten.

 1. Angèle (92) met fitnessdiploma
 2. Een ontbijt om u tegen te zeggen
 3. En volgend jaar checken of er vooruitgang is geboekt
 4. Geen feestdag zonder muziek
 5. Isabel geeft het goede voorbeeld
 6. Kunstenaar Achiel Pauwels (3de van links) in goed gezelschap
 7. Michel Bracke met de blik op oneindig
 8. Napraten in 't Grand Café
 9. Napraten in het restaurant
 10. Paul De Broe bezingt de beeldengroep van Achiel Pauwels
 11. Twee nieuwe bewoners, creatie van Achiel Pauwels
 12. Zonder woorden
Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn Dag van De Refuge, met groet van Valentijn